23589 (1).jpg (80 KB)

На адресу нашег портала је упућен деманти Народног универзитета у Трстенику, поводом појединих навода у текстовима о трстеничком ансамблу објављених од 25. до 27. јула ове године, током трајања Фестивала фестивала.

Иако су чланови Удружења грађана „Трстеничко позориште“ не само нашим већ и новинарима других медија у Требињу изјавили супротно, у демантију, који је потписао директор Народног универзитета Трстеник Данило Вуковић, наводи се да су „бесрамне изјаве да је члановима трстеничког аматерског позоришта забрањен рад, да је позориште протерано, прогнано или избачено на улицу као и да се стваралаштвом баве у некаквом егзилу“, чиме је „нанета штета Центру за културу односно Народном универзитету у Трстенику, угледу и достојанству установе, као и укупном утиску културе у Трстенику у јавности“.

„Аматерско позориште при Народном универзитету је радило и функционисало под разним називима од 1979. године, све док то питање није решено статутом 2009. године. Тада Аматерско позориште, познатије у јавности као Трстеничко позориште, постаје саставни део Центра за културу. Ваља напоменути да смо под називом Трстеничко позориште учествовали на бројним фестивалима широм земље са којих смо понели и многе награде и признања.

Понављамо, нити једном усменом ни писменом одлуком није забрањен рад позоришта нити је глумцима аматерима на било који начин ускраћено да раде на продукцији нових представа. Буџетом за 2022. а сада већ и за 2023. годину предвиђена су новчана средства за рад нашег позоришта и дечијег драмског стваралаштва, па је то још један показатељ да нисмо, нити имамо намеру да затварамо, укидамо позориште, или пак протерујемо аматерске глумце.

Поједини чланови нашег „Трстеничког позоришта“ су апсолутно својевољно, без икаквог обавештења, основали удружење грађана звано „Трстеничко позориште“ и не желе више да раде и стварају под окриљем Народног универзитета што је њихово апсолутно право. Регистрацијом удружења под истим називом под којим смо и ми познати широј публици грађани се доводе у забуну јер остаје непознаница да ли прате програм установе Аматерског позоришта Народног универзитета, у народу познато као „Трстеничко позориште“ или прате програм удружења грађана „Трстеничко позориште“ основаног 2021. године.

Када је победничка представа из Требиња „Српска драма”  у продукцији удружења грађана „Трстеничко позориште“ и у копродукцији драмског атељеа „КУД  Вук Караџић“ у питању, били смо апсолутно вољни да и поред свих неетичких корака појединих чланова простор за премијеру представе уступимо апсолутно бесплатно, под једним условом, а то је да уговор о међусобним обавезама потпишемо са КУД-ом „Вук Караџић“ и да се удружење грађана „Трстеничко позориште“ не наводи, јер бисмо неоспорно довели грађане у забуну о ком позоришту је реч. Такође смо дали предлог да разговарамо око назива како бисмо постојећи проблем решили на обострану корист узимајући у обзир да се позориште под окриљем Народног универзитета није угасило одласком појединих чланова. Такође смо, упркос одласцима појединих глумаца и спорној регистрацији, били вољни да им пружимо институционалну подршку и организујемо њихово путовање у Требиње, али и то је одбијено са њихове стране.

Свим аматерским глумцима који су у новом удружењу, такође смо појединачно пожелели пуно успеха у даљем раду, јер је њихов таленат неоспоран. Напомињемо да су врата отворена свим глумцима који желе да стварају и раде под окриљем Народног универзитета, а подједнако смо отворени за пријем нових чланова и наше позориште ће наставити са радом и продукцијом нових представа.

Са жаљењем морамо констатовати да су неодговорним и  неистинитим изјавама у Требињу чланови новог удружења као и представници КУД-а „Вук Караџић“ нанели велику штету угледу установе па и општини Трстеник. Можемо само да претпоставимо да су мотиви спорних подухвата личне аспирације и извесне склоности појединаца, али без намере да ово буде тема нашег писма, па чак ни његови елементи. Сматрамо да је непрофесионално и неетично од појединих чланова ансамбла који су учествовали у представама Народног универзитета - Трстеничког позоришта (2012. и 2021. године) а сада новооснованог удружења грађана „Трстеничко позориште“, да присвајају награде освојене под окриљем Народног универзитета. Сматрамо да су победници били дужни да Вама и Вашој публици предоче истину да наступају на фестивалу као ново правно лице, да нагласе да нису правни наследници раније освојених награда и да се према ситуацији понесу као одговорни људи“, наводи се у демантију Народног Универзитета у Трстенику, који је потписао његов директор Данило Вуковић.