IMG_3233_resized_20220726_074839657.JPG (127 KB)

Традиционална промоција издавачке дјелатности Српског народног позоришта Нови Сад уприличена је у оф програму Фестивала фестивала, посљедње фестивалске вечери у требињском Културном центру.

Подсјетивши да Српско народно позориште траје већ 160 година и да је тим поводом почетком године од предсједника Александра Вучића одликовано Сретењским орденом првог реда, замјеник управника СНП-а др Зоран Ђерић је на промоцији истакао да је тај јубилеј донио и доста нових издања ове институције.

- Тако се све некако уклопило, да смо успјели да у овој години објавимо и –­‘Енциклопедију СНП-а', велики пројекат који се припремао педесет година, а пред нама је сада први том, други је у штампи, а трећи ће бити до краја године, будући да је ту велики број, преко 5.000 одредница, па је и велики посао, тако да то захтијева и одређено вријеме да би се реализовало, објаснио је др Ђерић, изразивши наду да ће се у перспективи моћи наставити оваква истраживања и радити нове енциклопедије.

Он је истакао да је, у међувремену, поново покренут и лист „Позориште“ који је излазио још 1881. године, а до сада је објављено неколико нових бројева.

- До сада смо успјели да објавимо још пет, шест нових бројева и да у свакој сезони буде два броја, тако да верујем да ћемо успјети да тај континуитет одржимо. Ту се представљају нове представе, нови пројекти, интервјуи, прикази књига и све оно што је везано за живот позоришта. Поред тога, објављујемо и неколико различитих књига, углавном монографија посвећених великим редитељима, попут прошлогодишње монографије посвећена великом оперском пјевачу Мирославу Чангаловићу, затим смо објавили монографију једног дизајнера који је 40 година радио плакат програмских књижица, тако да се надамо да ћемо, из године у годину, успјети сачувати тај континуитет и све значајније личности које су радиле у СНП-у да добију своју монографију, наставља др Зоран Ђерић.

Српско народно позориште објављује, како каже, и оне књиге које су везане за историју позоришта, каквих је до сада изашло пет, шест књига које се баве различитим сегментима историјата Српског народног позоришта, али обрађују и неке ауторе који су радили, писали или глумили у овој установи.

Наглашавајући да ова едиција може да понуди разнолике ликове и догађаје из историје СНП-а, он је најавио и објављивање драмских дјела писаца који су играни прије стотину и више година у СНП-у, како би их поново вратили у жижу интересовања театролошке јавности.

Доктор Ђерић је на синоћњој промоцији говорио и о појединим својим књигама.

- Прошле године ми је изашла књига ­­­'Луткарски симулакруми­­', која представља прилоге за историју луткарства у Србији, у издању Матице српске, а почетком ове године ми је изашла монографија ­­‘Деведесет година позоришта младих­’, а то је позориште које сам водио у три мандата, па се стицајем околности појавила и та монографија која се односи на ово позориште, рекао је на крају Ђерић.

Сви гости на промоцији су се сложили у једном – да за културу и умјетност увијек недостаје новаца и да се премало улаже, за шта је очигледан примјер била –'Енциклопедија Српског народног позоришта­­’, која је започета још 1972. године.