Другог фестивласког дана су, у Дучићевој улици, изведбама глумаца Театра „Тотал“ из Високог, започели музички и сценски перформанси, који ће се одвијати на требињским улицама и трговима у наредним данима, у оквиру пратећег програма.

Цјелокупан пројекат је, како каже режисер и организатор овог програма Владимир Путник, осмишљен прије неколико година, када су, осим глумаца, наступали и артисти, мађионичари.

„Било је то јако атрактивно, али нас је мало омео и финансијски моменат, па смо се договорили да свака екипа припреми по неки свој програм, те су се реализовале и луткарске представе, и представе за дјецу. Требињци се сигурно сјећају и Алвина и вјеверица, са великим, огромним луткама, што је било јако атрактивно, као и прошле године када смо имали папирне лутке које су биле врло занимљиве и за странце“, присјетио се Путник.

Каже да је за ову годину такође припремио нешто ново, покушавајући да ангажује младу глумачку екипу, студенте глуме из Косовске Митровице, Универзитета Приштина, који ће, такође због финансијског момента, у Требињу боравити само у посљедња два дана, али ће, и у та два дана, наступати у Старом граду, по трговима и улицама.

Они имају и плесове, пјесме и на крају ће учествовати у оф програму са цјеловечерњом представом“, додаје Путник, обашњавајући да очекује много од плеса и музике студената приштинског Универзитета, јер они то раде и у наставном плану и програму, али су и иначе млади и разиграни, што ће, заједно са њиховим костимима, увеселити и младе и старе у Требињу.

Иако се још увијек загријавају извођачи на „Ибијевом ћошету“, како је у почетку назван овај дио пратећег програма који се изводи на градским улицама, Путник подсјећа да су се фестивали у Требињу и Бугојну у једном дану преклопили, па се права динамика и бољи садржаји тек очекују.

У досадашњој реализацији овог програма, како каже, срећом није било потешкоћа, велику помоћ има од краља Ибија – требињског глумца Дарка Куртовића, који свакодневно наступа, а људи у Требињу су, истиче, сцене на отвореном прихватили изванредно, тако да све иде у добром смјеру.

„Када се то схвати као један саставни дио фестивалске атмосфере – онда то иде глатко и екипе играју са задовољством“, додаје Путник.

Он је напоменуо да су се и другог дана на „Ибијевом ћошету“ дешавале неке занимљиве и необичне ствари, а у питању су афоризми казивани на отвореном, у Дучићевој улици.

„Имали смо први пут одломак из књиге афоризама Драгана Копривице, које је он говорио, а све је било прошарано сонговима и музиком, тако да се надам да је све и публици било занимљиво“, истакао је на крају Путник.