IMG_2589_resized_20220724_114935984.JPG (128 KB)

И ове године, током трајања Фестивала фестивала, свакога дана у Дучићевој улици, изводе се музичко – сценски перформанси.

Овај Пучки театар, под називом „Ибијево ћоше“, као и сваке године, организује и режира Ана Григоровић из Београда, а краљ Иби је Дарко Куртовић.

Ана Григоровић каже да, како долазе нова позоришта, тако су увијек присутни и новитети у овим перформансима.

„У питању је једна врло здрава и племенита идеја да се представи сваки ансамбл и то маестрално води Дарко Куртовић, требињски глумац који сваке године, заправо, угости све ансамбле и ми то заједно модерирамо шта ће ко изводити, а и они сваке године спреме свој програм, увек различит, јер долази од различитих људи. Некада имамо и репризе, јер имамо позоришта која нам често долазе, тако да кажемо, редовне фестивалце“, истиче Григоровићева.

Она тврди да је „Ибијево ћоше“ свакако освјежење Фестивала, јер се на улицама привлачи и публика, нарочито туристи који нису упознати са овом манифестацијом, а многи чак и не знају да су представе бесплатне.

„Мислим да је ­­'Ибијево ћоше­­­­' пун погодак за оне који нису стари Требињци и не знају све о фестивалу, не знају ништа о представама, тако да је ово и нека врста упознавања са ансамблима, са старим и новим фестивалцима“, додаје она.

Напомињући да су ранијих година музичко - сценски перформанси извођени на неколико мјеста у граду, Григоровићева каже да се и она сама нада да ће се граду вратити ватре, акробате, млади музичари који свирају на улицама у току фестивала.

„Наравно, то увек зависи од финансијске ситуације и након короне смо све морали помало редуковати, иако се ја суштински надам да ће све то поново бити, сјећајући се како сам била одговорна да доводим и жонглере, и глумце, и многе друге умјетнике, али, исто тако, не треба доводити људе ако за то нема средстава. Ове године можда јесмо мало оскуднији, али то не значи да је програм сам по себи сиромашнији, уз наду да ћемо у наредним годинама имати прилику да направимо велики повратак музичара који су били нешто што је било јако пријатно за Требињце, да на различитим локацијама уживају у перформансима и музици. Музицирали су углавном Бањалучани, млади људи који су тада били студенти, а сада су већ професионалци, али је и жонглирање са ватром било нешто што је свакоме било лијепо и надамо се да ћемо то имати опет“, закључила је Ана Григоровић.

IMG_20220724_114728_resized_20220724_114817429.jpg (144 KB)

Краљ Иби, кога годинама успјешно игра Драко Куртовић, улога је коју је, како каже овај требињски глумац, током година јако заволио и коју свакога љета једва чека да одигра.

„Промјена је што немамо Краљевски оркестар који је ове године био заузет, а претходних је година био са нама, па нам је то помало промијенило концепцију, али зато сада имамо мало више театра – пучког театра на улици и то на начин да сваког јутра имамо представљање позоришта које је играло претходне ноћи“, каже Куртовић.

И он тврди да су реакције публике која се окупи на Ибијевом ћошету изванредне и да их сваког дана има све више.

„Морам вам рећи да уживам у свему овоме и да ми се јако свиђа ова концепција, као што се свиђа и публици, јер их привлаче ови занимљиви перформанси, прави пучки театар који остварује повратну спрегу са људима окупљеним да виде глумце и њихово извођење. Глумци се, са друге стране, представљају, мало кажу нешто о свом позоришту, а доста туриста стане у цијелом том шаренилу и фотографише нас. Мислим да је ово пун погодак што се тиче пратећег програма“, каже Куртовић.

Иако не негира да је захтјевно бити Краљ Иби, јер сваку ноћ са новим позориштем мора осмислити концепцију за сутрадан, Куртовић истиче да све то ради са задовољством, па цјелокупан догађај буде одличан.

„Како волим да радим, тако ми све ово уопште није проблем. Једноставно, уживам  и радујем се перформансима са колегама из других ансамбала“, додао је он на крају.

Пучки театар под називом „Краљ Иби“ одвија се сваког пријеподнева у Дучићевој улици, од 11 часова.