IMG_1513.JPG (78 KB)

У оквиру пратећег програма 65. Фестивала фестивала, требињска публика је уочи представе из Црвенке, имала прилику да погледа изложбу фотографија позоришних маски под називом „Провокативна лица“.

Ријеч је о остварењу младог умјетника Филипа Цветковића, дипломираног костимографа модерног костима и дипломираног економисте из Ниша.

„Позоришна маска је врло битан елемент у позоришту, али и на филму, а ја сам на тај начин желео да покажем како су и други сарадници веома битни, осим глумаца, који представама, односно ликовима дају живот. Ту су костимографи, сценографи и остали, а један од њих јесте позоришни маскер. Тај маскер глумцу даје одређену ноту и визуелног изгледа, и карактера, и аутентичности тога лика, тако да је позоришна маска врло битан моменат у тој карактерној црти једног глумца и његовог лика“, казао је Цветковић, отварајући своју изложбу.

IMG_1517.JPG (87 KB)

Напомињући да је изложба до сада приказана у Београду, у Скопљу у оквиру „Скопског љета“, као и у Нишу, Цветковић истиче да је долазак у Требиње била његова искрена жеља.

„Прижељкивао сам да добијем позив из Требиња и веома сам се обрадовао када сам га и добио. Желио сам да своје радове прикажем у Требињу зато што сматрам да је ово град културе, ово је и град многих значајних умјетника у контексту простора Балкана и мислим да је овај јубиларни Фестивал фестивала то и доказао“, додао је Цветковић.

Он сматра да је представљање различитих културних садржаја на једном мјесту, а то се дешава у Требињу, у ствари подсјећање људи на све оно лијепо што их окружује и што стварају, на све историјско и културно, што је аутентично за ове крајеве, њихову културу и умјетност.

„Због оваквог односа овдашњих људи и цијелога града према културној традицији, не само када је у питању позориште већ и поезија, музика и друге врсте умјетности, сматрам да ми је указана велика част да у оквиру 65. Фестивала фестивала и ја имам своју изложбу“, додао је на крају млади умјетник.

IMG_1516.JPG (116 KB)