IMG_20220722_202146_resized_20220722_082319222.jpg (82 KB)

У оквиру пратећег програма Фестивала фестивала, синоћ су у биоскопској сали Културног центра Требиње приказани вишеструко награђени документарни филмови „Траговима сведока“ аутора Бошка Милосављевића и „Учитељ из Дримкола“ аутора Милана П. Кићевца и Бошка Милосављевића из Београда, који освјетљавају заборављене странице наше историје, бивајући актуелни и у данашње вријеме.

„Филм ’Траговима сведока’ говори о руско-српским везама из времена која су у нашој историји остала скрајнута. То је прича о Василију Витаљевичу Шуљгину, емигранту, ратнику, шпијуну, затворенику, осуђенику, публицисти, путнику, заводнику, свједоку бурних времена непосредно прије, за вријеме и након Октобарске револуције, обавјештајцу од повјерења генерала Врангела, једном од оних људи који су успоставили видљиве и невидљиве везе између Совјетског Савеза односно и некадашње Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца. За Шуљгина се може рећи да је био жива историја, који је за својих 98 година направио толико тога да је то било за два или три живота а не само за један“, казао је проф. др Лука Кецман, театролог, у обраћању публици прије пројекције.

Нарочит значај овог филма, истиче, је што умногоме кореспондира са данашњим временом.

„Толико је тога сличног са данашњим дешавањима Русија - Украјина, да је то невјероватно. Кијев, Одеса, Крим, све што се дешава сада - већ се дешавало некада. Будуће вријеме ће тек да освијетли наше везе са Русијом“, сматра Кецман.

IMG_1860_resized_20220722_082756699.JPG (129 KB)

Говорећи о филму „Учитељ из Дримкола“, наводи да ово остварење приближава живот и стваралаштво изузетно талентованог писца Анђелка Крстића, који је на простору тадашњe Старе Србије рођен 1871. године, а преминуо је 1952. године.

„Крстић је иза себе оставио пристојно књижевно дјело, из којег се издваја чувени роман Трајан. Живио је у врло бурна и тмурна времена, у којима је остао досљедан себи. Иако је имао могућност да живи у граду, вратио се и радио као сеоски учитељ“, појаснио је Кецман.

Он је казао да аутори приказаних филмова, Милосављевић као редитељ и Кићанац као продуцент, већ дуго година стварају бројне документарно-игране филмове у независној продукцији.

„Њихов једини циљ јесте да се разоткрију странице наше историје на које је пала прашина, да истина угледа свјетлост дана. Радо су пристали на пројекциjу њихових филмова и у Требињу, на чему смо им захвални“, истакао је Кецман.