У Требињу је вечерас почео 62. Фестивал фестивала, смотра најбољих остварења аматерске позоришне продукције региона, а прве такмичарске вечери фестивалској публици представио се ансамбл Театра „Тотал“ из Високог представом „Професионалац“.

Режију потписују Јесенко Музаферија и ансамбл, у чијем се читању култни драмски текст  Душана Ковачевића заоштрава у причу „о буђењу људскости“, након што сусрет двојице антагониста, чувара режима и његовог дугогодишњег „службеног случаја“, прерасте у суочавања са властитим, једнако унесрећеним и промашеним животима.

Диплому протагонисте вечери жири публике додијелио је Фаику Хасанбеговићу, за улогу Луке Лабана.

Фестивал је свечано отворио градоначелник Требиња Мирко Ћурић, пожељевши добродошлицу позоришним аматерима из БиХ, Србије, Црне Горе, Хрватске и Сјеверне Македоније.

„Драго ми је што годинама на овај начин комуницирамо и што градимо мостове чију чврстину, ваљаност и дуг вијек може да гарантује - само култура. У нашем животу се показује да сви јавни пројекти, уколико нису праћени културним дотицајима, нити су извјесни нити много доносе“, поручио је Ћурић.

У том смислу, додао је Ћурић, Фестивал фестивала није само „огледало онога што се дешава у драмском аматеризму региона“.

„То је истовремено и прилика да видимо докле смо дошли и гдје се сви налазимо када су у питању културне идеје, основни смјерови ових кретања, гдје су највећи изазови а гдје највише дилеме“, казао је Ћурић.

У оквиру пратећег програма фестивала, претходно је у Галерији Културног центра отворена изложба фотографија и докумената поводом 150 година Народног позоришта Београд.

Други дан фестивала резервисан је за представнике Сјеверне Македоније - Театар „KUNSTWERKSTATT“ из Скопља, који ће извести представу „Немам каде да се вратам“ /Немам гдје да се вратим/, по тексту Милоша Андоновског, а у режији Денија Стојанова.

Све представе играју се у позоришној сали Културног центра Требиње, са почетком у 20 часова и 30 минута.

Опширније о фестивалским актуелностима на страници ФЕСТИВАЛ ФЕСТИВАЛА 2019.

Радио Требиње (Фото: Јован Видаковић)