Представа „Случајна смрт једног анархисте“ Позоришта „Стеван Сремац“ из Црвенке убједљиво је тријумфовала на 62. Фестивалу фестивала, који је вечерас завршен у Требињу.

Поред Златне маске за најбољу представу у цјелини, стручни жири највећим признањем фестивала троструко је наградио и редитеља Игора Павловића - за режију, сценографију и костимографију у остварењу ансамбла из Црвенке, али и глумце овог ансамбла Цвијету Јовановић Мучалицу за најбољу женску улогу и Гордану Мештер за најбољу женску епизоду.

„Поштена, актуелна, надахнуто глумљена и режирана, визуелно богата, знаковно јасна и надасве уметнички релевантна представа“, оцијенио је у образложењу одлуке о најбољој представи жири 62. Фестивала фестивала, којим је предсједавао редитељ Мирослав Бенка, а чланови су били редитељ Димитрије Јовановић  и драмски писац Жељко Хубач.

Представа „Случајна смрт једног анархисте“ проглашена је најбољом на фестивалу и по оцјени жирија публике.

Најбољу мушку улогу на фестивалу по мишљењу стручног жирија остварио је Фаик Салихбеговић у представи „Професионалац“ Театра „Тотал“ из Високог, док је Златна маска за најбољу мушку епизоду отишла у руке Филипу Меденици из представе „Драга Јелена Сергејевна“ Друштва социолога Црне Горе и Културног центра Мојковац.

Ансамблу из Мојковца припала је и Златна маска за најбољу колективну игру.

Једна Златна маска остала је у Требињу – Божидару Бобу Вучуру за ауторску музику у представи „Један слуга а два господара“ Градског позоришта Требиње.

Дипломе 62. Фестивала фестивала додијељене Срни Дуковској из Театра „Kunstwerkstatt“ Скопље за глумачку минијатуру, Милици Буквић из ансамбла Културног центра Кула за изузетну глумачку трансформацију, Биљани Радовић из мојковачког ансамбла за комплексно глумачко остварење и Мирку Ђинђићу из Аматерске казалишне удруге „Кунтрата“ из Светог Филипа и Јакова за театарско истраживање ритуала кроз народну баштину.

Посљедње вечери фестивала на програму је била представа „Један слуга а два господара“ Градског позоришта Требиње, коју је Демарковој адаптацији комада Карла Голдонија режирао Жељко Милошевић.

Диплому протагонисте вечери жири публике додијелио је Дарку Куртовићу за улогу слуге Адама.

Прије проглашења најбољих и свечаног затварања, у оквиру пратећег програма, у Галерији Културног центра отворена је изложба фотографија „Фестивал у објективу“, коју су припремили чланови Фото-кино клуба Требиње, а фестивалска публика имала је прилику да погледа и представу „Аудиција“, по тексту Александра Галина, у извођењу студената Факултета уметности Приштина са сједиштем у Косовској Митровици.

Опширније о фестивалским дешавањима можете пратити на страници ФЕСТИВАЛ ФЕСТИВАЛА 2019, као и у програму Радио Требиња – у емисији „Фестивалска хроника“, свакодневно, од 17 часова.

Радио Требиње (Фото: Јован Видаковић)