IMG_2203_resized_20220723_121639091.JPG (135 KB)

У хотелу „Сан“, гдје су смјештени овогодишњи фестивалци, упознали смо чланове „Диван театра“ из Загреба, који су у раним јутарњим часовима допутовали у Требиње. Љубазни млади људи, иако видно уморни, истакли су да су презадовољни што је „Антигона“, представа коју ћемо вечерас гледати, проглашена најбољом представом у цјелини на Фестивалу хрватских казалишних аматера у Загребу.

Посебно им је драго што су, поред осталих награда и похвала, добили баш награду за најбољу представу у цјелини, јер је заиста, велика конкуренција и тешко се изборити доћи до државног фестивала. Овај ансамбл је први пут наступио на државном фестивалу и постигао запажен успјех.Ти резултати су им омогућили долазак у Требиње што их је посебно обрадовало.

gggg zagreb.JPG (89 KB)

Кристијан Жан Мишел Јалжечић, који потписује режију, каже да не доносе Софоклову Антигону него Антигону Жан Ануја.

-Тај текст је одабран зато што је он полазницима у драмском студију био ближи, за говорење, а лакши је и да се с њим поистовијете. А, опет смо убацили и дијелове Софокла, тако да смо се трудили да хексаметар и један антички говор буду оприрођени, заправо, да се не примјећује у представи јер је постао дио дискурса. То је Антигона која је мало другачија од Антигона које смо могли гледати до сада и које ћемо, вјероватно, гледати. Зашто – зато што је врло наша и што се бавимо Антигоном ових простора.То ће највише бити видљиво по другом драмском наративу. Осим самог драмског наратива код Жана Ануја, други драмски наратив је и заправо наратив цијеле приче, а то је музика бх бенда ­­'Зостер­­'. Ово је једна корео драма, гдје је главна улога улога хора, који је многобројан, динамичан, хор који доноси мишљење које може да буде и мишљење публике, хор који доноси гласове, медијске натписе. То је једна веома разиграна представа, са једним великим драмским моментом у коме имамо искључиво 15-так минута дијалога Креонта и Антигоне. То није као и сваки драмски комад античке тематике. Јесте драмски, само што је веома помакнуто, с обзиром и на моју редитељску поетику до сада. Јако је занимљиво јер не можеш овдје стати ни на страну Антигоне ни на страну Креонта. Овдје је дословно питање промјене емоција с којим ликом желиш да наставиш пут од тих сат и пет минута, колико траје представа. Јако се радујем и интересује ме како ће требињска публика доживјети ову представу. Желим то упоредити са оним како је то било у односу на нека друга мјеста и у Хрватској и на Балкану, тако да се истински радујем, истиче Кристијан.

Ово је другачија „Антигона“, имали смо другачију „Ожалошћену породицу те другачијег „Хамлета“. Театар се враћа да буде онај медиј који људе тјера на размишљање.

-Чини ми се да публика жели пуно више да тражи живи моменат, живу особу испред себе, стварну ситуацију. Млади редитељи су на путу отварања неких нових поетика и неких нових виђења и надам се да ћемо сви скупа наставити у том смјеру јер мислим да то треба и позоришту, а и овим просторима - да отварамо, пропитујемо па понекад и да провоцирамо, јасан је он.

Помало и мјузикл

-У представи има и елемената мјузикла, зато што хор и цијели ансамбл у једном тренутку пјевају, али то су само елементи. Разлог је да се још више тај други драмски наратив, гдје смо препознали бх бенд ­­­'Зостер­­­­­­­' са одличним текстовима, заправо, употпуни. Ово је комбинација бх бенда ­­­'Зостер­­­­­­­­', Ануја, Софокла. Надам се да ће људи то препознати, да ће уживати, да ћемо их ­­'продрмати­­­­'. Ово је представа која може да се јако свиди или не свиди, наводи редитељ „Антигоне“.

Буга Клара Блануша, члан хора каже да доста чланова ансамбла воли више физичку него нужно вербалну експресију.

klara zagreb.JPG (110 KB)

-Али, у овој представи је настала једна дивна комбинација гдје имамо Креонта и Антигону који су стално вербални, али и из самог хора исто излазе споредни ликови који имају те вербалне моменте с тим да се  опет враћају на тај физички моменат. Сам процес рада је био јако интересантан и лијеп. Кристијан нам даје слободу да и ми допринесемо цијелој представи и онда он наравно то обликује у једну скулптуру, можда, ево и у античку и то испадне једна јако лијепа представа­­­­, прича она.

Иња Мунић сматра да је велики успјех направити овако добру представу.

Munic zagreb.JPG (112 KB)

-Радили смо доста, успјели да ускладимо обавезе, да се договарамо. Имали смо и пробе на отвореном, што говори о нашој посвећености. Добили смо остварење којим смо, заиста, задовољни­­­, каже ова млада аматерска глумица.

Ови млади људи ће нас „раздрмати“ другачијом „Антигоном“.

А, ми њима да приуштимо аплаузе за памћење!