Senad Milanovic bugojno.jpg (106 KB)

Упознајемо и Театар „Федра“ из Бугојна, који ће вечерас, у оквиру Фестивала фестивала, извести представу „Бити Хамлет“.

Сенад Милановић, који потписује адаптацију и режију за представу „Бити Хамлет“,  каже да је ово друштвено агажовано остварење у коме Шекспиров Хамлет не поставља оно добро познато питање „бити или не бити" него тражи рјешење.

„Наш Хамлет, у овој адаптацији, је Хамлет који нема никаквих дилема, избацили смо његову главну карактерну особину – неодлучност. Не! Наш Хамлет је јако одлучан, чим сазна да му је отац убијен и да је нова власт стигла, активан је и позива људе на револуцију и на промјене. Али не на револуцију пиштољима, јер насиље рађа насиље, него на унутрашњу, духовну револуцију која би развила неко критичко мишљење људи, која би нас пробудила да видимо гдје су и ко су ти људи који управљају нама“, истиче Милановић.

Проговарају о проблемима младих и свих у заједници. Ко су људи који нама управљају!?

„Сви ми живимо у том неком систему који ­­­­­'не шљака­­­­­­­' баш најбоље, тога смо сви свјесни, хтјели то признати или не. Ова представа говори о глобалном систему - ратови у Украјини, у Пакистану, корона и том лудилу које је око нас, о томе смо хтјели да проговоримо. Ко су ти људи који воде данас свијет!? По нашем Хамлету, то су социопате који немају емпатију, који само гледају своју корист, своје амбиције остварују ходајући преко мртвих. Њима су руке константно крваве и не могу да оперу ту крв са руку. И то је поука коју ми шаљемо“, каже он.

Имају и одговор како се борити против њих?

„Тако што ћемо учити нашу дјецу да критички размишљају и анализирају ствари. Да прије него на нешто пристану, кажу: ­­­'Чекај, да ја ово мало погледам, да видим да ли је ово у реду!­­­­' Ако осјетим да је у реду, онда може! Наш Хамлет позива на ум и на срце, то је једини мач којим се он бори против овог система“, појашњава Милановић.

Радују се сусретима са колегама и другим пријатељима из свијета позоришта. Са некима су, попут требињског позоришта, радили копродукцијске представе, па се тој сарадњи надају и у будућности.

„Можда ће бити таквих пројеката, можда да узмемо неке ваше глумце да гостују у нашој представи или да ја дођем да играм са Дарком, Игором, Жељком, видјећемо, нешто се кува!

Аматерско позориште у БиХ

„Мислим да долази до смјене генерација. Старији глумци, који су нама били узор, од којих смо учили, они се полако повлаче, пензионишу, а појављује се нова крв, која ради неке своје представе, бунтовне, на свој начин. Мислим да је позориште у БиХ у том неком периоду транзиције. Појављују се младе трупе које имају генијалне идеје, нешто ново, другачије, што њих мотивише да се баве глумом.

А, да није ових старијих колега, вјероватно, ни ми данас не бисмо били овдје. Тако ћемо и ми, надам се, отворити пут неким новим генерацијама“, каже Сенад.

Представа „Бити Хамлет“ је на недавно завршеном 50. Театарском фестивалу БиХ „Федра“ освојила награду за костимографију, а глумица овог театра Зина Шаховић Кулашин проглашена је за најбољу младу глумицу.

Част им је да су опет у Требињу али и велика одговорност доћи на реномирану смотру аматерских позоришта, упознати се са најбољим остварењима у региону и бити дио фестивалске атмосфере.

Сигурни у своју одлуку, дођите вечерас у позориште, да подржимо ансамбл из Бугојна!