makedonija o predsztvi.jpg (107 KB)

ВЕЧЕРАС ИГРА 

Недјеља, 24. jул    КУЛТУРНИ ЦЕНТАР, 20:30 часова

„Чекори позориште“ Скопље

„ГЛАСОВИ“

Љубомир Морев

Режија: Маја Ђурчевска

/Трајање 65 минута/

Играју:

Марко Џамбазоски и Никола Димевски

Тон и свјетло мајстор: Михаил Митевски

Дизјан: Лела Савевска

Суфлер и инспицијент: Ангела Наумовска

 

О ПОЗОРИШТУ

Позориште „Чекори“ из Скопља, Република Македонија, постоји већ 48 година и својом дугогодишњом активношћу реализује низ представа, којима одржава традицију извођења дjела која до сада нису извођена или веома ријетко, на позоришним сценама у Македонији и Балкану. Тиме наставља давно започети процес континуираног истраживања и стапања различитих култура и свијетова, постављајући различите жанрове за све генерације и представљајући непознате, али значајне ауторе из позоришне дјелатности из Европе и свијета.

Глумци са дугогодишњим искуством на сцени Позоришта „Чекори“, али и на другим сценама и у другим доменима културног живота и млади људи који дебитују на позоришној сцени, који едукују, забављају и истражују освајање нових позоришних универзума.

Позориште је добитник бројних награда широм Републике Македоније, као и широм бивших југословенских република.

О ПРЕДСТАВИ

Дуо драма „Гласови“ по тексту Љубомира Морева је балканска верзија „Чекајући Годоа“.

Комедија која на апсурдан начин приказује живот двоје запослених у општинској хигијени, Лило и Тоти. Иако је реч о дијаметрално различитим ликовима, у обојици ће преовладати подједнако ниске људске страсти.

Њихови аргументи, наизглед о "ничему", о "шта ако" и "шта ако", прави су одраз људске похлепе, себичности, подмукости, кукавичлука и склоности слабостима.

Шта ако се све наше жеље остваре? Иако имају прилику да маштају, када се приближе циљу, повлаче се, јер се људи плаше успјеха. Два кључна питања пролазе кроз цијелу представу: Ако се сви наши снови остваре и наши животи се потпуно промјене, хоћемо ли бити срећни? Или још увијек овдје, гдје смо, наша рутина, наш статус кво, наша удобност, удобност и метеж су заправо наша граница, наша способност да осјећамо срећу?

Ако пођемо од тога да свако кроји своју судбину и да наши свакодневни избори утичу на нашу позицију, одговор је много јаснији.

Представа, која траје 1 сат и 5 минута, покушаће да визуелно и сликовито постави и одговори на ова питања.

За то вријеме ће нас добро насмејати, али и натерати да размислимо о томе да ли вриједи трошити толико енергије на завјере, завјере и завјере.

О РЕДИТЕЉУ

maja makedonija.jpg (66 KB)

Мајa Ђурчевскa je умјетнички директор, редитељ и глумица у аматерском позоришту "Чекори".

Учествује у цијелокупном процесу реализације свих представа. Ради на костимографији, сценографији, техничкој подршци (свијетло и тон мајстор) као и обуци нових чланова.

У овом позоришту ради седам година као глумица и појављује се у представама: Симфонија на рагањето - Данила Хармса, Џон и Џо - Агота Кристофа, Мирјана и они околу неа - Извор Мартиник, Смачканије петуније - Тенеси Вилијамса и многим другим.

Као редитељ већ двије године ради на представама за све генерације.

Њен рад награђен је наградом на фестивалу драме аматера у Кочани за најбољу мушку главну улогу за представу „Гласови“ коју је режирала.

Образовање је стекла у Позоришту „Чекори”, по систему рада и учења оснивача овог позоришта Боре Ангеловског, познатог драмског писца аматера и редитеља, познатог широм бивше Југославије.