IMG_1238_resized_20220720_090414248.JPG (105 KB)Пратећи програм овогодишњег Фестивала фестивала отворила је изложба Народног позоришта Београд „Борислав Григоровић, редитељ“ младoг аутора Драгице Гаћеша.

Изложба која је, према ријечима аутора, имала премијеру крајем децембра прошле године у Београду, већ крајем јануара је могла да се погледа у неким градовима Босне и Херцеговине, попут Сарајева и Шамца, али ће и након требињском приказивања моћи да се погледа у још неким градовима Републике Српске.

„Много ми је драго што сам овдје на 65. Фестивалу фестивала, што сам у Борином родном граду, а знамо ко је био Бора Григоровић – редитељ куће који је држао наш репертоар, што није било лако, а што су показале и многе награде – наш Печат Народног позоришта, Златна плакета, Златни беочуг“, казала је Гаћеша.

prateci 22.JPG (103 KB)

Напомињући да је Григоревић режирао и у земљи и у иностранству, она је нагласила да је он био и импозантна и интересантна, али веома скромна личност.

„Надам се да сам некако успјела, барем дјелимично, да оправдам очекивања, и његове фамилије и оних који су га познавали, да прикажем дио његовог живота и његовог умјетничког рада, како у Сарајеву првих десет година, тако и у Београду“, додала је Гаћеша.

Потврду да је аутор изложбе успјела у кратким цртама приказати оно најважније у стваралаштву овог позоришног, телевизијског и филмског редитеља, али и глумца и сценаристе, дала је Борина кћерка Ана Григоровић, истичући да је и сама поносна на оца, рођеног Требињца, као и на своје требињско поријекло.

324.JPG (127 KB)

„Он је Народно позориште у Београду звао својом другом кућом, а Требиње је звао првом кућом, због чега је најважније да у овом тренутку изложбу отварамо у овом граду и да Фестивал фестивала започињемо Бором, који је задњих петнаест година свога живота имао тај велики повратак кући, након ратова и након свега. Био је јако срећан што је спојио своје двије љубави, позориште и Требиње и то на  једном мјесту, на једном Фестивалу“, казала је на отварању изложбе Ана Григоровић.

Напомињући да је, иако је као дјевојчица често долазила у Требиње, тек касније почела да као учесник долази и на Фестивал фестивала, схвативши да је ово, како истиче, у ствари, и њен град, који, без обзира што није одрасла овдје, осјећа врло лично и интимно.

„Оно што је најважније јесте да сјећање на Бору и даље живи, да он и даље живи у овом граду пошто је и важан дио наше позоришне историје, један чувени Требињац коју је урадио свашта у свијету, јер знате колико већ има Требињаца који су помјерили планине, а ја се надам да ће то све тако и остати и у овом граду и у мени као једној „полу-Требињки“, али и даље Требињки“, додала је Ана.

Театролог Милован Здравковић је, цитирајући Бориног пријатеља и познатог српског глумца Цигу Јеринића, истакао да је Бора сублимирао цјелокопну српску и свјетску мисао о театру.

„Он је то `наметао` дискретно и господствено, тако да су сви то прихватали као нешто што је нормално и подразумијева се, иако је било много дубоко, односно, све његове представе су биле и модерне, и класичне, и дубоке, за разлику од неких који су радили све и свашта, праве шараде. Код Боре је све то било једноставно, јер је он својом мудрошћу, образованошћу и својим умјетничким радом успио да се издигне изнад просјека и да направи нешто што је изузетно и трајно, о чему говори и ова изложба“, казао је Здравковић.

Истичући да треба само погледати изложбу, па схватити ко је Бора, Милован Здравковић додаје да сматра да је имао заиста срећу да га је познавао и био његов пријатељ.

„Ја сам имао ту срећу да сарађујемо и дружимо се, па ми је пуно срце када видим њега овдје, око мене, око нас“, додао је Здравковић.

Након приказивања у Требињу, изложба о Бори Григоровићу путује даље за Бањалуку.