Okrugli sto Crvenka.jpg (136 KB)

 Александар Саша Волић, водитељ разговора

У питању је велика и значајна актуелизација Нушићеве „Ожалошћене породице“. Она је прави инспиративни изазов за протагонисте. У  овој  савременој  режији глумци пролазе кроз неколико жанрова од фарсе, гротеске са елементима мелодраме до комедије карактера и комедије ситуације. Глумачки ансамбл позоришта „Стеван Сремац“ и њиховог Нушића гледао сам у јуну на Фестивалу АП Србије у Кули. Послије вечерашње игре Црвенчана, види се да је настављена дорада, уигравање и усавршавање неких комичких ситуација. Жанровски гледано, вечерас се финале комада игра са аутентичном глумачком мотивацијом. И ми у гледалишту лакше прихватамо брутална убиства „ожалошћене“ породице. У стилу игре има извјесне, благе персифлаже, али она са дискретном иронијом иде из бића представе, из цјелине и редитељске концепције која припада актуелизацији Нушића. Крај комада, који је у Кули дјеловао шокантно, запрепашћујуће, са силним ликвидацијама и убиствима, вечерас је имао, некако, свој резон детр, јер је припремљен драматуршки, игром глумаца и тензијом драмске радње. Представа је ангажована, храбра и истраживачка. Већина професиналних представа је просјечна, тзв. досадни тетар, онда када се оде на представу и када се изађе са ње потпуно смо равнодушни јер се театар није ни догодио. Код доброг, правог, истинитог, оваквог позоришта кад излазимо из сале осјећамо снагу смисла јер је погођена мета, свијет идеје и тематски кругови, она дјелује на нашу емоцију, мисао и спремни смо да мијењамо нешто, себе, друштво јер препознајемо свакодневље. Црвеначка представа је одиста и парадигма власти, симбол наше данашњице, свакодневице.

Luka KecmanNN.jpg (80 KB)

Лука Кецман, театролог

Глумци су испоштовали оно што је редитељ пред њих поставио. Текст Бранислава Нушића ће бити актуелан и тачан и у наредном вијеку јер је познавао ­­­­­­­'у душу­­­­­­­' наш свијет. Представа од свог 15. минута ­­­­­­­­­­­­'хвата­­­­­­­­­­­­­' публику која савршено реагује и има тачну подјелу. Добили смо мали инпут о седам смртних гријехова. Глумци кад играју имају, поред основне, још двије или три особине. Колико су тачни били у нушићевским карактерима, показала је рекција публике на сваког лика, чак је и пантомимски дио врло добар, без обзира на то да ли неко познаје или не овај комад. Публика очекује завршетак који доводи до крајњег апсурда код Нушића. У овом случају на крају се десила казна, а питање за редитеља је ко кажњава. Главни егзекутор у овој представи није Агтон него Симка, што је мала сценска конструкција која одудара од свега онога што је урадио касније. Сви су одушевљени представом, а разочарани крајем, што је моменат изневјереног очекивања. Очекује се да се заврши Нушић, а завршава се нешто потпуно друго што се ничим не показује у току игре, да би могло да усклади тај крај. Мој крајњи утисак је позитиван, одиграна је одлична представа, глумци су се носили са Нушићевим текстом без проблема, али је остало питање краја. Овдје имамо адаптацију гдје редитељ жели да укаже на неке појаве, које су само појаве, а нису правила, али се поставља питање гдје то постоји у Нушићу.

Vukica Strugar.jpg (68 KB)

Вукица Стругар, новинар „Вечерњих новости“

Инсценација је оригиналнија од многих који су још увијек на нашим позоришним сценама. Одлична адаптација, режија, сценографија, све је у функцији. Има оригиналних и дивних сценских рјешења, а мјешавина комичких жанрова је потпуно на мјесту. Ово је заиста Нушић који јесте суров, а нису изневјерена очекивања, већ је фактор изненађења, који је у позоришту пожељан, потпуно био у функцији. Редитељеве интервенције су потпуно ­­'легле­­­­' у Нушића, а ансамбл је био уједначен. Ово је представа и редитељско читање који требају бити на понос.

Milovan Zdravkovic.JPG (82 KB)

Милован Здравковић, театролог

Одушевили су ме млади глумци у ансамблу који су били одлични, што показује да врсни глумци из Црвенке имају насљеднике. Суштински је ова представа више „нушићевска“ него комад у режији Николе Пејаковића коју су одиграли професионалци.

Predrgag Vukojevic.jpg (100 KB)

Предраг Вукојевић, позориште из Бијелог Поља

Сјајна представа. Очекивали смо да крај представе буде раније. Мислим да је ту промашај, дивна сценографија, све је функционално, само по мени овакав крај није пријатан.

Nikola Bulatovic.jpg (106 KB)

Никола Булатовић, глумац из Крушчића

Извођење у Требињу је за 30 одсто боље од оног у Кули. Одлично остварење и добро је да постоје овакви ансамбли јер то одржава аматеризам у временима која нису нимало добра. Крај представе је био мало проблематичан, али је урађен тако да би се о њему разговарало. Оно што мене брине је, ако се на крају сви поубијамо и формално, да ли је то Нушић? Глумцима немам ниједну замјерку, ријеч је о једном од најбољих  аматерских позоришта на овим просторима.

Dragan Koprvica.jpg (73 KB)

Драган Копривица, редитељ

Поставља се питање гдје је ћелија могућности оваквог завршетка.  Имао сам утисак да сте се мучили у почетку да ухватите прикључак у визији шта је то Нушић по вама. Одиграни слепстик је био добар, кренуло се у незадрживи темпо. По мени је то био прави Нушић, без обзира колико је ово било шокантно на крају. Треба нам ново читање Нушића, што су глумци из Црвенке тражили и мислим да је у томе љепота представе. Видио сам поруку редитеља да се ради о „филозофији чопора“, стоп кадар је био бриљантан, посебно уз овакву уиграност ансамбла, који је био феноменалан и на нивоу професионалних театара.

Zoran DjericCC.jpg (141 KB)

Зоран Ђерић, театролог

Позориште из Црвенке има изузетну глумачку трансформацију. Глумци су  свјесни какве су улоге пред њима, а знају и са публиком. Ова представа је расла у посљедњих мјесец дана и у Требињу је одиграна најбоље. Редитељска концепција је досљедња, он је брани и на њега не можемо утицати.

Slobodan Vujovic.jpg (73 KB)

Слободан Вујовић, координатор Фестивала фестивала

Честитам на штриховима текста. Могуће да све није нушићевско, али прије 100 година он је читан на један начин, послије на други, сада опет другачије, што је величина једног писца. Крај није традиционално у стилу Нушића, али је одраз данашњег времена, убистава, самоубистава, крађа... Честитам за крај и представу у којој су испоштовани сви елементи драмског чина.

Okrugli sto Crvenka 1.jpg (167 KB)