Predstavljanje Trebinje.jpg (173 KB)

Своји на своме, Градско позориште из Требиња, вечерас ће премијерно, на 65. Фестивалу фестивала, извести представу „Замало пред вратима“, према тексту Игора Сврдлина, а у режији Дарка Куртовића.

Представу која је настала на основу истинитог догађаја - требало је да раде комад, све су испланирали - а онда је главна глумица добила посао. Тако је неодиграна представа „Пред вратима“ постала комедија „Замало пред вратима“.

Весела екипа - Мирјана Бокун, Дарко Куртовић и Игор Сврдлин, чекали су у требињском парку, да се по ко зна који пут, УПОЗНАМО. Било је, заиста, весело, пријатно и својски!

Наравно, дами су најприје дали ријеч, па нам је на самом почетку разговора Мирјана Бокун рекла да је било дивно радити овај комад и да је срећна што је била дио ове екипе.

- Игор је, баш ми је рекао, када је почео да пише овај текст, негдје у глави имао мене. Дарко, који је режирао и сви ови момци са којима сам радила - били су дивни, то је за мене, поготово у овим годинама, врло значајно. Некако сам се, да не кажем подмладила, моја душа је напуњена добром 'вибром'. Радили смо доста и по овој врућини. Трудили смо се, видјећемо шта ће бити. За мене је ово огромна радост. Сваку ријеч коју ће нам упутити након вечерашње представе, критику, радо ћемо прихватити и надам се да ћемо из ње извући оно што је добро. Критику схватам као нешто добро, што ће нам помоћи да будемо још бољи. Најважнија је радост игре и да некоме, у овим тешким временима, вратимо осмијех на лице, истиче Мирјана.

Додаје да јој се чини да је њихова представа другачија од свих осталих које смо могли да видимо на фестивалу. Она ће вечерас бити Милева, која нервира.

- Волим промјену, добру енергију и када стварамо нешто ново. Играм Милеву, чистачицу која нервира, стално их прекида, што иде уз моју енергију. Нећу више да вам откривам, дођите вечерас у Културни центар, па видите, са загонетним и вицкастим осмијехом каже Мира.

Дарко Куртовић, којег смо гледали у бројним представа и у бројним улогама, сада је наравно опет глумац али и редитељ комедије „Замало пред вратима“.

- Приказаћемо позориште изнутра. Публика у позоришту види финални производ, а ми ћемо овај пут приказати процес настајања представа, али на комичан начин. Ово је, донекле, истинита прича. Пријавио сам представу за фестивал, међутим, глумица је добила посао и нисмо могли да радимо даље. То је за почетак било довољно да Игора инспирише да напише текст. Нисам нешто пуно адаптирао тај текст, мало је нешто промијењено, прилагодили смо га нашим глумцима. Мислим да смо успјели, ово је званично премијера и требињска премијера, до сада смо играли у Вакуфу и Бугојну. Ваљало би да смо имали још неколико играња али мислимо да ћемо то надомјестити енергијом и великом жељом да наступимо на овом фестивалу.

Ово је Даркова прва самостална режија. Док глуми, на свом је терену али се редитељског посла, каже, помало плаши.

- Случајно сам кренуо да режирам. Било је још неколико људи који су били ту али сам на крају остао сам. И Игор ми је указао повјерење, капирамо се, дуго играмо заједно, тако да није био проблем. Имам трему од режије! Када глумим - ту нема проблема, а када глумим и режирам... Радио сам до сада неке дјечије представе, за неке сам био помоћник редитеља али никада редитељ. Ово је већ мало проблем. Више сам глумац него редитељ, размишљам глумачки па морам да пазим да не обратим пажњу више на тај глумачки посао, а да не запоставим редитељски. Било ми је у почетку тешко, али како је вријеме одмицало, било је све занимљивије и надамо се да смо урадили добар посао, каже Дарко.

Игор Сврдлин пише одавно, прозне, драмске форме те поезију - још од средње школе, воли да ствара на такав начин и ужива у писању. Каже да је овај комад случајно настао.

- Писао сам га са задовољством. Одмах сам у глави имао Милеву, па и Дарка и мене. И у почетку је овај комад писан за нас троје али сам га послије надограђивао. Када је Зоран Јакшић, наш Јакша, чуо да пишем овај текст, пожелио је да буде дио тога па сам и њега убацио, а посљедња интервенција је била убацивање још два фиктивна лика, човјека који купује мед, којег ће отјелотворити Владо Самарџић и Боки Мјузикл којег ће одиграти Бојан Нинковић. У суштини, ја сам у процесу писања уживао. Напишем дио текста па пустим да одстоји. Онда ухватим себе да, док га читам, да се смијем и то ми је некако дјеловало као нешто што бих ја волио да гледам у позоришту, радосно ће Сврдлин.

У драматуршком смислу, појашњава, представа функционише на два нивоа.

- То је Дарко супер рекао, представа има документарни и играни дио. Играни дијелови су отприлике сачињени од шест драмских минијатура и још један дио који је Дарков и мој покушај, да играмо поетски театар. Све те драмске минијатуре су у мојој глави биле повезане неким аномалијама и пошастима времена у коме живимо. Биће један сегмент из 'Бурета барута' те по један из Чеховљевог 'Павиљона шест' и 'Балканског шпијуна'. И сви ти сегменти говоре о неким стварима које мене као младог човјека и бунтовника море. Ти играни сегменти су ми били посебно занимљиви и нисам одустајао од њих. Ја се шалим, а и не шалим, када кажем да Егону Савину не бих дао овај комад да режира, а Дарку сам, са мераком, дао. Ми се знамо годинама и скапирао је овај комад. Док смо причали о представи, сложили смо се да ово јесте комедија али и једна савремена драма, која говори о односу према умјетности с акцентом на аматерско позориште. Дарко је имао сјајне редитељске поступке који су потпуно надградили текст, сада да не откивам о чему је ријеч, препознаћете их. Заиста смо сјајно радили. У своје име могу да кажем да смо уживали, како у самом процесу стварања представе, тако и у ова два играња која смо имали. Вјерујем да ћемо највише уживати током вечерашњег играња, каже Игор.

У игри, разиграности, уживању, доброј атмосфери зачињеној великом дозом ентузијазма и превелике љубави према позоришту, настала је ова представа у којој ће уживати требињска публика и гости Фестивала фестивала.

Дарко је рекао да се наши суграђани увелико распитују када би требало да дођу да заузму мјеста. Очекују велику посјећеност, а тако и треба, да подржимо сви, домаће Градско позориште и пожелимо им одличну игру. Не сумњамо да ће уживати и забавити се као никада до сада! По осмијех, у Културни центар!